Organisatie van CenteringPregnancy™ en CenteringParenting™

CenteringPregnancy™ en CenteringParenting™ zijn eigendom van, en ontwikkeld door het Centering Healthcare Institute, een non profit organisatie in de USA. TNO Child Health heeft CenteringPregnancy™ naar Nederland gehaald en heeft een formele overeenkomst met het Centering Healthcare Institute om dit model in Nederland te implementeren door training van zorgverleners en het ondersteunen van organisaties bij de implementatie.

De aanpassing van het model voor Nederland is een samenwerking tussen de Koninklijk Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV), de verloskundigen uit de deelnemende praktijken en een docente verbonden aan de opleiding Verloskunde Academie Amsterdam.
Daarnaast onderzoekt TNO in samenwerking met de afdelingen Verloskunde en Public Health van het Leids Universitair Medisch Centrum de effecten in Nederland van zowel CenteringPregnancy™’ als CenteringParenting™.

Centering Healthcare Nederland

Landelijk is er veel interesse voor Centering. Het lijkt erop dat zorgverleners zich realiseren dat CenteringPregnancy™ een concept van zorg is dat van grote meerwaarde kan zijn voor de cliënt maar ook voor de eigen werkbeleving. Lees meer over de ervaringen van zwangeren en zorgverleners. Centering Healthcare (Stichting Centering Nederland) is verantwoordelijk voor de implementatie, training, kwaliteitsborging en ontwikkeling van CenteringPregnancy™ en CenteringParenting™.

Kwaliteitsbeleid
De Stichting Centering Nederland streeft in al haar onderwijsactiviteiten en overige aangeboden diensten en producten de hoogste kwaliteit na. Om deze kwaliteit te kunnen handhaven, zijn een aantal kwaliteitsprocedures opgenomen. Lees hier meer over ons Kwaliteitsbeleid.

Betrokken instanties en contactpersonen

TNO Child Health
Dr. Marlies Rijnders, verloskundige-onderzoeker
email: marlies.rijnders@tno.nl
Dr. Karin van der Pal, epidemioloog
Dr. Bregje van Sleuwen, gezondheidswetenschapper

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV)
Drs.Inger Aalhuizen, verloskundige en beleidsmedewerker
email: iaalhuizen@knov.nl

Leids Univeristair Medisch Centrum (LUMC) afdelingen Verloskunde en Public Health
Dr. Matti Crone, wetenschappelijk medewerker Public Health
email: m.r.Crone@lumc.nl
Prof. Dr. Jan van Lith, Hoogleraar verloskunde

Verloskundigen
Annemiek van der Kraan, docent verloskunde
Nalonya van der Laan, namens verloskundige praktijk de Bakermat, Wageningen en
Caroline Kooij, namens verloskundige praktijk Vida, Amsterdam Zuid-Oost
Marijn de Boone, namens verloskundige praktijk Aan t IJ, Amsterdam Noord

CenteringHealthcare USA
Sharon Schindler Rising, MSN, CNM, FACNM