CenteringPregnancy™

CenteringPregnancy™ 2020-01-19T15:49:22+00:00

Een andere vorm van verloskundige zorg

In Nederland bestaat verloskundige zorg tijdens de zwangerschap uit een eerste individueel consult waar de anamnese wordt afgenomen en hierna uit ongeveer 12 individuele consulten van gemiddeld vijftien minuten. Vaak is het slechts mogelijk in deze tijd de noodzakelijke medische zorg te geven en een paar vragen te beantwoorden. Er is over het algemeen weinig tijd om dieper op de onderwerpen in te gaan, bijvoorbeeld over de veranderingen die het ouderschap met zich mee gaan brengen, een gezonde leefstijl, klachten tijdens de zwangerschap of voorbereiding op de uiteindelijke bevalling. Informatie wordt voornamelijk gegeven door de zorgverlener, maar er is zelden sprake van een echt gesprek tussen de zwangere vrouw, de partner en de zorgverlener. Bij CenteringPregnancy™ is hier wel ruimte voor.

Wat houdt CenteringPregnancy™ in?

Bij CenteringPregnancy™ vindt het eerste consult waarin de anamnese wordt afgenomen individueel plaats. De vervolgcontroles tijdens de zwangerschap worden echter niet individueel maar aan een groep zwangeren met een vergelijkbare zwangerschapsduur aangeboden. Tijdens een sessie wordt de medische zorg, zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby gecombineerd met:

  • voorlichting
  • het uitwisselen van kennis en ervaringen;
  • het leren van gezondheidsvaardigheden;
  • het stimuleren van onderlinge ondersteuning en vriendschap.

Acht tot 12 vrouwen met dezelfde zwangerschapsduur ontmoeten elkaar, krijgen een grotere rol in hun eigen zorgproces zoals zelf bloeddruk meten, wegen en hun eigen dossier bijhouden. Elke groep zwangeren komt 10 keer bij elkaar volgens een vastgesteld schema.
Een groep wordt begeleid door twee vaste personen, een verloskundige en een andere beroepsbeoefenaar uit de gezondheidszorg. Dit kan bijvoorbeeld een praktijkassistente, doula, lactatiekundige of een kraamverzorgster zijn. Deze tweede begeleider is nodig, omdat dan tijdens het consult ook de medisch prenatale controle van de zwangere kan worden gedaan.

De groepsbijeenkomsten duren veel langer (120 minuten) dan het gangbare individueel consult van gemiddeld 15 minuten. Daardoor is de interactietijd tussen de zorgverlener en de zwangere groter. Zo kan er uitgebreider gesproken worden over factoren die van invloed zijn op de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind.

Implementatie in jouw organisatie

Zorgverlener, benieuwd of en hoe CenteringPregnancy™ in uw regio kan worden ingevoerd?

Alles over starten met CenteringPregnancy